Skönt att hjälpa genom samtal

Vår utbildning till samtalsterapeut bygger på att man helt enkelt övar på att hjälpa andra med samtal. De viktigaste verktygen för terapeuten är då:
1. Strukturen på samtalet (be klienten uttala ämne, mål samt sammanfatta)
2. Öppna frågor (När, var, hur etc)
3. Våga vara tyst (ge klienten tid att tänka och känna efter)

När samtalet genomförs på det viset blir det något av en dans. Då händer det ofta att klienten förbluffar sig själv med oväntade insikter. Hör bara!*

Klient: “Ska jag vara volontär i sommar också? Nej, när jag hör mig själv nu är det klart att jag ska vara ledig i år!”

Klient: “Frågan är om vi ska fortsätta umgås eller om det tar för mycket på mig? Egentligen vet jag svaret!”

Klient: “Hur mitt ex problem kan bli mitt problem? Ja det kan man ju förstås fråga sig!”

Klient: “Den där bilen, ska vi verkligen köpa den innan jag har fått nytt jobb? Det låter lite dumt.”

Klient: “Jag får dåligt samvete för där jag inte är. Men jag måste väl inte alltid stå till tjänst?!”

Klient: “Jag ville återhämta mig efter senaste träningen. Men nu har jag återhämtat mig i… två månader!”

Klient: “Min självkänsla är inget vidare. Jag måste hitta ett nytt sammanhang där jag hör hemma.”

Klient: “Jag har slutat med godis men köper hem till barnen och… Men varför köper jag till dem?!”

Klient: “Hur jag vet när jag har lyckats? Ja… det känns ju i magen!”

*Vi arbetar under tystnadslöfte. Det betyder att det som sägs vid handledningen stannar hos oss som var med. Därför har exemplen ovan redigerats.

Mer om att läsa till samtalsterapeut

Du har full frihet att studera när du har lust och tid. Samtidigt bygger du nätverk när du övar via nätet tillsammans med de andra i din grupp.

Vi värdesätter arbetslivserfarenhet. Därför är vi noga med att du inte kommer direkt från skolan utan har hunnit med att uppleva en del innan du börjar. Det gör också att de flesta deltagare passerat de 30.

Eftersom i stort sett alla arbetar heltid kan det krävas lite flexibilitet för att hitta tider för gruppens möten. Det handlar om att ge och ta, helt enkelt.

I övrigt kör du precis när det passar dig. Du loggar in via vår hemsida och kommer åt månadens e-bok med texter och övningar, tittar på filmer och läser månadsbrev. Perfekt för smita undan en liten stund.

Lite längre fram arbetar du med en egen provklient. Det är en person du inte känner sedan tidigare och som behöver prata om något som tynger eller utmanar utan att man står inför direkt hälsovådliga problem. Gissa om det är en skön känsla när någon annan blir hjälpt av dig!

Förresten, kunskaperna fungerar lika bra på nätet som i det fysiska samtalsrummet.

Vad är det då som krävs för att man ska passa för att arbeta med samtal? Ja, viljan att hjälpa andra är förstås viktig. Liksom intresset för människor och relationer och hur vi kan utveckla dem. Det är en bra start för att hjälpa andra med samtal.

Sagt om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa
“Jag är så nöjd med denna utbildning och är så glad för att jag har gått den. Den har gett mig så mycket. Stort tack för det ni gör!”
Linda Lorentzon, Vejbystrand

Prova om samtalsterapi är något för dig:

Distansutbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa bygger på att du övar tillsammans med likasinnade. En person i din grupp agerar terapeut, en annan är klient medan övriga observerar samtalet och ger feedback. Pris 9995 kr inkl allt. Här är mer info.