fbpx

Samtalsterapeuten och basketbollen

Samtalsterapeuten och basketbollen

En vanlig fälla när du som nybliven samtalsterapeut börjar ta emot klienter i samtal är att du går in för mycket i deras ämnen. Du hamnar i prestation och börjar analysera.

Det sker i all välmening men resulterar i att det då blir samtalsterapeuten som försöker lösa uppgiften. Klienten får ingen chans att själv komma till insikt. Inte bra alls eftersom det ju bara är din klient som vet vad saken verkligen gäller och vad som skulle kunna vara en lösning.

Vår handledare Eva-Lotta Hallius brukar illustrera rätt taktik med hjälp av en basketboll. Den symboliserar då arbetet med att hitta svar och lösningar – processen.

– En basketboll är hård och tung. Ibland hamnar den i ditt knä men då är det ditt jobb att passa tillbaka och se till att klienten driver den framåt.

Samtalsterapeuten ska alltså inte själv ska försöka lösa klientens problem. Istället kommer du med öppna* och korta** frågor. Frågor som hjälper din klient att tänka ett varv till.

När vi övar samtal på Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa och det är dags för feedback frågar hon ibland just om basketbollen.

– Var låg den? Basketbollen!

Direkt efter ett övningssamtal är det ofta lätt att känna vem som oftast hade den i knäet. Var det i huvudsak klienten som hanterade bollen gick samtalet sannolikt som en dans. Var det däremot du som samtalsterapeut som satt fast med bollen kände du nog att det varit lite trögt och att du ofta hamnat i prestation.

Så, passa tillbaka basketbollen. Då hjälper du din klient att hitta en väg framåt.

*Öppna frågor börjar med: Hur, vad, vem etc. De får din klient att öppna sig och det går inte att bara svara “ja” eller “nej” på dem.

** Korta frågor är koncisa och utan analys. De syftar till att få klienten att reflektera, börja prata och göra jobbet.  

Mer om utbildningen
Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa går helt via nätet och är tänkt för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras utmaningar. Du får en grund för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement genom att arbeta med samtal. Det kan också vara så att du går utbildningen för att bli bättre på det du gör idag.
 
När du anmält dig placeras du i en grupp tillsammans med två, tre eller fyra andra personer som du har möten med t ex på Skype. Ni hörs av ett par tre gånger i månaden och går igenom övningar samt övar samtal med varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör.
 
Passa på att njuta av den rollen som observatör. Det är mycket lärorikt att lyssna och som samtalsterapeut har du sällan eller aldrig möjlighet att hörs hur andra jobbar.
 
Efter månad sju kommer du in på det där med en egen provklient. Provklienten är en person som i stort sett mår bra men som kanske har en sak man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare.
 
Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett separat program vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut.
 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *