fbpx

Konsten att fråga för framtiden

Att kunna ifrågasätta ses som värdefullt i en värld präglad av maskiner som skapar. Det vill säga dem vi sammanfattar som AI, artificiell intelligens.

Exempel på öppna frågor
Att kunna ställa frågor som leder till reflektion anses som viktigt i en framtid präglad av artificiell intelligens, AI.

Historikern Louise Vanerell skriver på hemsidan HRnytt.se om hur öppna frågor leder till reflektion och “utvecklar företagskulturen”. Med det menar hon organisationen eller sammanhanget där du är verksam.

Det Louise Vanerell säger låter mycket som precis det vi övar på i början av våra distansutbildningar. Hör bara:

“Ställ öppna frågor som uppmuntrar till djupare reflektion, exempelvis “Varför tycker vi att det här är det bästa alternativet?”, “Ge exempel på vad vi prioriterar ner med det alternativet” eller “Om du hade velat argumentera mot det alternativet, vad hade du sagt då?””

Att ifrågasätta så att den man diskuterar med inte går i baklås eller känner sig trängd är grundläggande för till exempel en samtalsterapeut.  Därför inleder vi samtalsterapeututbildningen med att i grupp träna på:

  • Öppna frågor: vad, var, när, hur, med vem, varför etc. (Frågor det inte bara går att svara “ja” eller “nej” på.)
  • Att ställa korta frågor och bara en fråga i taget.
  • Att kunna lyssna: låt den andre prata till punkt och låt det gärna bli tyst en stund* om du inte får svar direkt.

Visst låter det spännande! Läs gärna mer om distansutbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa.

*Hur länge ska det vara tyst? Ofta känns det lite pinsamt med tystnad men prova att räkna till tio inom dig så ska se att även den mest svårpratade börjar berätta. Knepet är vanligt bland reportrar och här kan du se en som verkligen vågar vara tyst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *