fbpx

“Jag vill spara dagen!”

“Jag vill spara dagen!”

“Det har varit en så bra dag idag. Jag vill spara den och njuta lite till för det är ju inte alla dagar som blir så här fina.”

Ofta när vi övar samtal på utbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa tar klienten upp mer eller mindre besvärliga utmaningar. Man kanske vill få ordning på tonårsbarnen, skapa bättre stämning på jobbet eller sluta småäta godis hela dagarna. Typiska jobbigheter som lämpar sig utmärkt för samtalsterapi.

Den här gången gällde det något helt annat. Kvinnan som agerade klient under övningen formligen lyste genom Skype-kameran när hon formulerade dagens ämne: att hon ville prata om sin fina dag.

Ja varför inte. Samtalsterapi fungerar utmärkt också för att förstärka det som är positivt. Som att bevara känslan av just den här dagen.

Vad var det då som gjorde dagen så bra?

“Jo, för det första kunde jag gå upp riktigt tidigt och komma snabbt iväg till jobbet. Där kunde jag köra enligt en modell som bygger på 25 minuter intensivt arbete följt av fem minuters paus. Jag fick så otroligt mycket gjort att efter bara fem timmar var jag klar för dagen och gick. Jag är ju min egen chef!”

“Eftersom klockan bara var två på eftermiddagen hann jag med både en kort skogspromenad och ett besök på biblioteket innan det var dags att åka hem. Jo, på biblioteket mötte jag två män som jag diskuterade en viss bok med. De var så fina, vackra människor att vår lilla konversation blev ett lyft den också.”

“När jag kom hem var jag på ett strålande humör. Det gick så lätt att pussa min man glad igen trots att han inte fått ihop middagen i tid och glömt att handla blöjor till lillen. Det fixar sig!”

“Nu när jag berättat om min fina dag ska jag nog kunna ta fram den härliga känslan igen när jag behöver den. För det är ju inte alla dagar som blir så här bra…”

Mer om utbildningen

Berättelsen ovan kom från en handledning vi hade på Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa. En utbildning som går helt via nätet och är tänkt för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras utmaningar.

Du får en grund för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement till det du gör idag genom att arbeta med samtal. Det kan också vara så att du går utbildningen för att bli bättre på det gör idag – till exempel för att känna dig tryggare i samspelet med dina kollegor.

När du anmält dig placeras du i en grupp tillsammans med två, tre eller fyra andra personer som du har möten med t ex på Skype. Ni hörs av ett par tre gånger i månaden och går igenom övningar samt övar samtal med varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör.

Passa på att njuta av den sistnämnda rollen. Den är mycket lärorik och som terapeut har man sällan eller aldrig möjlighet att lyssna på andra.

Efter månad sju arbetar du med en egen provklient. Det är en person som i stort sett mår bra men som kanske har en sak* man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare. Med en blivande samtalsterapeut.

Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett separat program vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut. Till exempel konsten att plocka fram den fina känslan igen genom att spara dagen.

Läs gärna mer om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *