fbpx

Boktips: Närhet trots avstånd

Titeln låter kanske lite krystad men boken Närhet trots avstånd av kaospiloten Johanna Olsson har alla förutsättningar att bjuda på spännande innehåll för den som är intresserad av samarbete på distans. Till exempel du som funderar på att studera till samtalsterapeut online hos oss.

I en intervju på hemsidan HRnytt berättar Johanna Olsson hur hon insåg att det “var orimligt att flyga fram tillbaka så mycket samtidigt som det ansågs omöjligt att få mer komplexa arbeten att fungera utan att ses”. Dilemmat löstes när hon på att det inte handlade om VAR man samarbetade utan om HUR man samarbetade.

Tillsammans med ett par kolleger satte hon igång en kurs i konsten att leda och samarbeta på distans. Den mynnade ut lusten att skriva något av en handbok i ämnet och resultat är just Närhet trots avstånd.

Det ska sägas att vi har ännu inte läst boken, den är beställd*, men en slutsats som låter vettig och som Johanna Olsson nämner som en förutsättning för att distansarbete ska fungera är att det baseras på trygghet och förtroende. Två begrepp i symbios med varandra som också är grunden för våra distansutbildningar om samtal och ledarskap.

De första veckorna i gruppen som du blir placerad i handlar det just om att etablera förtroende för varandra. När ni väl gjort det uppstår en trygghet som gör er så bekväma att ni kan slappna av och vågar diskutera också ämnen som kan kännas svåra och privata. Och det utan att sitta i samma rum. Välkommen att prova!

*Jo, nu har vi läst boken och ja, för dig som är intresserad av en digital verksamhet kan Närhet trots avstånd ge värdefulla insikter. Johanna Olsson tar t ex upp:

  • Distansarbete inte samma sak som distanssamarbete. (Fundera lite på den ordvändningen.)
  • Nya vanor krävs för en stark distanskultur. (Och de tre steg som kan hjälpa dit.)
  • Att bygga ett team på distans. (Inklusive konsten att initiera rätt.)
  • Den digitala stretchzonen. (När du vill utmana t ex din klient lagom mycket.)
  • Att designa en digital session. (T ex att förbereda sig själv och de/den du ska möta.) 
Läs till samtalsterapeut!

Distansutbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa är tänkt för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras utmaningar och hålls helt online. Det du lär dig fungerar lika bra för dig som samtalsterapeut i den fysiska verkligheten som via nätet.

Du får en grundutbildning för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement genom att arbeta med samtal. Det kan också vara så att du går utbildningen för att bli bättre på det du gör idag.

När du anmält dig placeras du i en grupp tillsammans med två, tre eller fyra andra personer som du har möten med t ex på Teams eller Zoom. Ni hörs av ett par tre gånger i månaden (eller oftare, om ni vill) och går igenom övningar samt övar samtal med varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör. Övningarna hämtar ni från e-boken som ingår och filmerna i månadsbreven. Du behöver alltså inte köpa någon ytterligare litteratur.

Passa på att njuta av den rollen som observatör. Det är mycket lärorikt att lyssna och som samtalsterapeut har du sällan eller aldrig möjlighet att höra hur andra jobbar.

Efter månad sju kommer du in på avsnittet med en egen provklient. Provklienten är en person som i stort sett mår bra men som kanske har en sak man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare. Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett separat program vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut.

Upplägget ger dig full frihet att studera när du vill och har lust. De enda tider du behöver passa är dem ni kommer överens om i gruppen.

Vi värdesätter arbetslivserfarenhet. Därför är vi noga med att du inte kommer direkt från skolan utan att du har hunnit uppleva en del innan du börjar hos oss. Det gör också att de flesta deltagare passerat de 30.

Utbildningen är också ett sätt att bygga nätverk. Både inom din egen grupp och i den sluta gruppen på Facebook för blivande och nuvarande samtalsterapeuter.

Sugen på att vara med? Läs gärna mer om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *