“Äldre vill också bli sedda!”

Annelie Jansson i Karlskoga arbetar som utbildningsledare och blev certifierad samtalsterapeut hos oss våren 2021. Kombinationen ledde till ett spännande uppdrag.

I samband med ett planeringsmöte med kommunen träffade hon en samordnare inom vård och omsorg. När Annelie berättade om vår distansutbildning Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa fick hon en något oväntad kommentar.

– Men kan du inte köra detta på våra äldreboenden? Som gruppterapi! Det var samordnaren som fick idén att verktyg som Livslinjen, Våra jag tillstånd m fl skulle kunna hjälpa även äldre som fastnat i invanda mönster. Till exempel i en känsla av hjälplöshet och hopplöshet.

Annelie beslöt sig för att testa och skrev ihop ett anpassat studiematerial till målgruppen och startade sin första grupp á åtta personer. Det var både män och kvinnor.

– Men det var nästan så att jag ångrade mig när de kom in i salen. Flera var deprimerade och hade rullator och andra hjälpmedel, någon var helt blind och den äldsta var 99 år fyllda. Hur skulle jag kunna hjälpa dem?!

Men nu satt hon ju med antal mer eller mindre uppgivna äldre med ansiktena riktade rakt mot henne. Hon var ju tvungen att försöka i alla fall.

– Vi började med något förenklade varianter av ett par verktyg från samtalsterapeututbildningen. De fungerade ju fint när jag arbetade med min provklient, minns Annelie.

Sagt och gjort. När Annelie och hennes elever genomförde Livslinjen tillsammans såg flera av dem att de hämmades av gamla vanor. En sorts mönster som borde brytas.

– Redan efter ett par möten var det en väldig skillnad. Övningarna fick även personer med lång livserfarenhet att se på faktiska förhållanden med nya ögon och inse att livet kanske inte alls behövde vara fullt så besvärligt som man trott tidigare.

Från kommunens sida var man mer än belåten och för Annelie resulterade detta i återkommande uppdrag. På äldreboendena är det många som efterlyser samtal för positiva förändringar.

– Övningarna på Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa är ju tänkta för arbete med en klient i taget. På nätet eller i samtalsrummet. Men de visade sig fungera lika bra med en grupp nyfikna pensionärer  i ett fikarum, konstaterar Annelie.

– Äldre vill också bli sedda!

Det är inte lätt att bli gammal och svag. Men Annelie visade att samtalsterapi gör susen även för ett gäng pensionärer i fikarummet.

Distansutbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa är tänkt för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras utmaningar och hålls helt online. Det du lär dig fungerar lika bra för dig som samtalsterapeut i den fysiska verkligheten som via nätet.

Du får en grundutbildning för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement genom att arbeta med samtal. Det kan också vara så att du går utbildningen för att bli bättre på det du gör idag.

När du anmält dig placeras du i en grupp tillsammans med två, tre eller fyra andra personer som du har möten med t ex på Teams eller Zoom. Ni hörs av ett par tre gånger i månaden (eller oftare, om ni vill) och går igenom övningar samt övar samtal med varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör.

Passa på att njuta av den rollen som observatör. Det är mycket lärorikt att lyssna och som samtalsterapeut har du sällan eller aldrig möjlighet att höra hur andra jobbar. Övningarna hämtar ni från e-boken som ingår och filmerna i månadsbreven. Du behöver alltså inte köpa någon ytterligare litteratur.

Efter månad sju kommer du in på avsnittet med en egen provklient. Provklienten är en person som i stort sett mår bra men som kanske har en sak man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare.

Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett separat program vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut.

Upplägget ger dig full frihet att studera när du vill och har lust. De enda tider du behöver passa är dem ni kommer överens om i gruppen.

Vi värdesätter arbetslivserfarenhet. Därför är vi noga med att du inte kommer direkt från skolan utan att du har hunnit uppleva en del innan du börjar hos oss. Det gör också att de flesta deltagare passerat de 30.

Utbildningen är också ett sätt att bygga nätverk. Både inom din egen grupp och i den sluta gruppen på Facebook för blivande och nuvarande samtalsterapeuter.

Sugen på att vara med? Nästa kursstart är den 16 december. Läs gärna mer om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa