fbpx

Dina automatiska tankar

Dina automatiska tankar

Automatiska tankar är tankar som dyker upp utan att du medvetet valt dem. De är en reaktion på dina känslor och kan vara positiva men tyvärr också ställa till med mycket problem och förhastade slutsatser. Som tur är går det att hantera dem.

De automatiska tankarna kommer helt plötslig – som en invand reflex. Ofta är de tolkningar, analyser eller värderingar av situationer eller upplevelser som du varit med om. De kan komma från invanda tankemönster, andras värderingar och uppfattningar eller kanske vara spår av minnen som du bär på.

Känslan som de automatiska tankarna framkallar kan vara positiv, negativ eller så känner du kanske inget speciellt. Du noterar tankarna och att de kommer av sig själva men reagerar inte på dem. Känslan är vad man i brist på ett bättre ord skulle kunna benämna som ”neutral”.

Med tekniker hämtade från mindfulness kan du träna dig själv i att bli medveten om nuet, hur du tänker och lära dig att finna vila i dig själv. Att lugnt observera och beskriva snarare än att reagera, analysera och värdera allt som dyker upp inom dig.

Låter det spännande? Då ska du ta en titt på utbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa och särskilt kapitlet Kognitiv metod III.

Mer om utbildningen

Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa går helt via nätet och du placeras i en triad tillsammans med två eller tre personer som du samarbetar med via t ex Teams.

Utbildningen är till för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras problematik eller utmaning. Du får en grund för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement till det du gör idag.

Från och med månad sju på utbildningen arbetar du också med en egen provklient. Det är en person som i stort sett mår bra men som kanske har ett problem eller en utmaning man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare. Med en blivande samtalsterapeut.

Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett eget program som vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge intressanta insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut. En sorts, väldigt positiva, automatiska tankar, skulle man kunna säga.

Visst låter det spännande?! Läs gärna mer om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *