fbpx

”Internetbehandling sänker tröskeln”

“Internetbehandling sänker tröskeln”

”Socialstyrelsen gav under hösten {2017} ut nya riktlinjer för vård av depression och ångestsyndrom. Rekommendationen är att erbjuda KBT. Men för första gången står det inget i dokumenten, om behandlingen ska ges i samma rum eller över nätet.”

Stycket ovan är hämtat ur Vetenskapsrådets tidning Forskning.se och det är professor Per Carlebring vid institutionen för psykologi vid Stockholms universitet som intervjuas. Artikeln handlar nämligen om hur bra terapi på nätet fungerar. Inte minst när det handlar om kognitiv beteendeterapi, KBT.

Detta är något som vi märker under kontakten med deltagare på vår e-utbildning Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa. Den baseras nämligen just på KBT kombinerat med transaktionsanalys och mental träning.

När vi möter deltagarna för handledning tar de upp små eller stora saker som stör eller påverkar dem i livet. Inte sällan ser vi hur även den lärarledda handledningen ger resultat hos den som agerar klient. Samtal hjälper. Inte minst när de sker på nätet. Internetbehandling sänker både tröskeln och ger resultat.

Läs hela artikeln i tidningen Forskning.se.

Utbildning med samtal

e-Utbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa går helt via nätet. När du anmält dig placerar dig i en grupp tillsammans med två eller tre andra personer som du har möten med på Skype.

Ni hörs av ett par gånger i månaden och går igenom månadens övningar samt kör samtalsterapi på varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör. Passa på att njuta av den sistnämnda rollen. Den är mycket lärorik och som terapeut har man sällan eller aldrig möjlighet att lyssna på andra.

Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa är till för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras problematik eller utmaning. Du får en grund för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement till det du gör idag genom att arbeta med samtal.

Som Marianne nämner ovan, arbetar du också med en egen provklient. Det är en person som i stort sett mår bra men som kanske har ett problem eller en utmaning man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare. Med en blivande samtalsterapeut.

Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalysen i ett separat program som vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut.

Läs gärna mer om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa.

Observera att vi utbildar för friskvård. Det handlar inte om att arbeta med samtal för att bota psykisk sjukdom. 

 

4 reaktion på “”Internetbehandling sänker tröskeln”

 • 25 januari, 2018 kl. 20:51
  Permalink

  Hej!
  Vad skulle ni nämna är skillnaderna med utbildningarna samtalsterapeut och hälsocoach.

  Svara
  • 26 januari, 2018 kl. 08:49
   Permalink

   Hej Lill-Marie! Båda utbildningarna handlar om att ge klienten motivation och visa på en möjlighet till förändring. Men på utbildningen till samtalsterapeut får du fler verktyg och övningar och dessutom tillfälle att sätta dina nya kunskaper på prov. Mvh Olof Neergaard

   Svara
 • 20 februari, 2018 kl. 21:19
  Permalink

  Hej!
  Jag undrar om samtalsterapeut utbildningen är en coach utbildning eftersom att det står att man blir ceritifierad enligt ICF, eller är det en terapeut utbildning?

  Svara
  • 18 april, 2018 kl. 10:21
   Permalink

   Hej Sofia, Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa är en terapeututbildning. Vi använder ICF:s 11 kärnkompetenser som ett sätt att bedöma deltagarens förhållningssätt etc. Utbildningen bygger på KBT, transaktionsanalys och mental träning. Ladda ner kursplanen här på hemsidan <https://www.e-universitetet.se/katalog/> så ser du innehållet månad för månad. Mvh Olof Neergaard

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *