Kan jag bli samtalsterapeut?

Tänk att kunna använda samtal som ett verktyg i jobbet. Antingen när du arbetar som samtalsterapeut och hjälper klienter med deras utmaningar. Eller när du möter och varsamt driver på dina kolleger på arbetsplatsen.

Vår distansutbildning till samtalsterapeut ger dig full frihet att studera via nätet när du har lust och tid. Samtidigt bygger du nätverk när du övar på Skype eller Messenger tillsammans med de andra i din grupp.

Vi värdesätter arbetslivserfarenhet. Därför är vi noga med att du inte kommer direkt från skolan utan har hunnit med att uppleva en del innan du börjar hos oss. Det gör också att de flesta deltagare passerat 30 med råge.

Eftersom i stort sett alla arbetar heltid brukar det fungera bra att hitta tider för möten som passar hela gruppen. Det handlar om att ge och ta. Och vara beredd på att man ibland får sätta av en timme kvällstid eller på en söndag.

I övrigt kör du precis när det passar dig. Du loggar in via vår hemsida och kommer åt månadens e-bok med texter och övningar, tittar på filmer och läser månadsbrev.

Lite längre fram arbetar du också med en egen provklient. Det är en person du inte känner sedan tidigare och som behöver prata om något som tynger eller utmanar utan att man för den sakens skull står inför direkt hälsovådliga problem.

Gissa om det är en skön känsla när någon annan blir hjälpt av dig.

Vad är det då som krävs för att man ska passa för det här med samtal? Ja, viljan att hjälpa andra är förstås viktig. Liksom intresset för människor och relationer och hur vi kan utveckla dem.

Visst låter det spännande?

Läs gärna vad andra sagt om utbildningen. Till exempel här eller här eller varför inte här

Mer om utbildningen
Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa går helt via nätet och är tänkt för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras utmaningar. Du får en grund för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement till det du gör idag genom att arbeta med samtal. Det kan också vara så att du går utbildningen för att bli bättre på det du gör idag – till exempel för att känna dig tryggare i samspelet med dina kollegor.
 
När du anmält dig placeras du i en grupp tillsammans med två, tre eller fyra andra personer som du har möten med t ex på Skype. Ni hörs av ett par tre gånger i månaden och går igenom övningar samt övar samtal med varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör. Passa på att njuta av den sistnämnda rollen. Den är mycket lärorik och som terapeut har man sällan eller aldrig möjlighet att lyssna på andra. Efter månad sju kommer du in på det där med en egen provklient.
 
Detta är en person som i stort sett mår bra men som kanske har en sak* man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare. Med en blivande samtalsterapeut. Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett separat program vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut.
 

21 thoughts on “Kan jag bli samtalsterapeut?

  • 12 juni, 2019 at 10:24
   Permalink

   Hej Barbro! Jag mejlar kursplanen till dig. Bästa hälsningar Olof Neergaard

   Reply
  • 13 juni, 2019 at 22:36
   Permalink

   Hur funkar det? Vill gärna veta mer.
   Mvh
   Ann-sofie

   Reply
   • 14 juni, 2019 at 09:54
    Permalink

    Hej Barbro, Jag mejlar kursplanen till dig. Där ser du hela upplägget månad för månad och som du förstår gör vi inga uppehåll för sommar, jul och liknande. Nätet finns ju alltid tillgängligt. Du kan alltså studera precis när du vill. Ja, du måste komma överens med kamraterna i din grupp när ni ska höras på Skype/Messenger. Vanligtvis har man möten varannan vecka men det bestämmer ni själva. Bästa hälsningar Olof Neergaard

    Reply
  • 18 juni, 2019 at 09:52
   Permalink

   Hejsan
   Jag vill veta, hur mycket man få i lön på den kort tid utbildning, och om man behöver komplettera med mer utbildning för att få jobba som samtalsterapeut?
   Mvh Mira

   Reply
   • 18 juni, 2019 at 11:32
    Permalink

    Hej Mira,

    Den bistra sanningen är att du dessvärre redan idag kan arbeta som samtalsterapeut – helt utan utbildning och verktyg! Detta eftersom samtalsterapeut tyvärr inte är en skyddad titel. Naturligtvis ska du inte göra det utan se till att skaffa dig ordentlig kompetens innan du tar emot klienter.

    Angående det där med lön, kolla gärna med någon av dem som är redan är klara med utbildningen: https://www.e-universitetet.se/hitta-terapeut/

    Bästa hälsningar
    Olof Neergaard

    Reply
  • 19 juni, 2019 at 07:57
   Permalink

   Vill gärna veta mer jag åxå

   Reply
   • 19 juni, 2019 at 09:41
    Permalink

    Info är på väg!
    Mvh
    Olof Neergaard

    Reply
 • 14 juni, 2019 at 12:53
  Permalink

  Halloj, jag är intresserad, hur ansöker jag ?
  Mvh Carola

  Reply
 • 14 juni, 2019 at 13:34
  Permalink

  Hej!
  Kan du maila kursplanen etc till mig?
  Finns det möjlighet att göra kurs på engelska?
  Mvh
  Jennifer

  Reply
  • 14 juni, 2019 at 13:39
   Permalink

   Hej Jennifer,
   Kursplanen är på väg. Tyvärr kan du inte genomföra utbildningen på engelska. Däremot går det att få certifikatet på engelska också, om det skulle hjälpa.
   Bästa hälsningar
   Olof Neergaard

   Reply
 • 16 juni, 2019 at 17:08
  Permalink

  Hej
  Skicka gärna kursplan
  Var är kostnaden för utbildningen?
  Med vänlig hälsning, Maria

  Reply
  • 17 juni, 2019 at 10:02
   Permalink

   Hej Maria,
   Distansutbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa kostar 9995 kr inkl moms. Vi mejlar kursplanen omgående. Förresten, ta gärna en titt på sidan “Läs mer”. Där finns många spännande småtexter om utbildningen, kommentarer och annat som rör coachning och terapeutiskt arbete.
   Bästa hälsningar
   Olof Neergaard

   Reply
  • 17 juni, 2019 at 10:06
   Permalink

   Hej Camilla,
   Samtalsterapeut-utbildningen kostar 9995 kr inkl moms. När kollegerna tidigare körde den i fysisk miljö var kursavgiften mer än sju gånger så hög men det är så mycket enklare att mötas på nätet. Inga lokalhyror, inga resor etc.
   Bästa hälsningar
   Olof Neergaard

   Reply
  • 18 juni, 2019 at 11:37
   Permalink

   Hej! 9995 kr inkl moms. Och det är för att vi kör helt via nätet som vi kan hålla ett så lågt pris.

   Mvh
   Olof Neergaard

   Reply
  • 19 juni, 2019 at 09:40
   Permalink

   Hej Susanne,
   Det kommer nytt material under tio månader. Räkna med att lägga ca ett åt för att hinna med alla moment, inklusive att arbeta med en egen provklient under tio veckor. Jag mejlar kursplanen till dig så ser du hela upplägget.
   Bästa hälsningar
   Olof Neergaard

   Reply
 • 19 juni, 2019 at 00:25
  Permalink

  Hej! Skulle vilja ha kursplan och övrig info 😊
  /marie

  Reply
  • 19 juni, 2019 at 09:41
   Permalink

   Info är på väg!
   Mvh
   Olof Neergaard

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *