Vad pratar ni om?
På utbildningarna till hälsocoach och till samtalsterapeut hos oss arbetar deltagarna i gruppen om fyra – fem personer. Här övar man terapisamtal på varandra som coach/terapeut och klient. Då brukar de här frågorna dyka upp.
– Vad ska vi prata om?
Utgå från dig själv. Det är omöjligt att leka klient utan att det blir fel. Känslorna måste vara äkta men det behöver inte handla om livsavgörande kriser för att samtalet ska ge effekt – för både den blivande terapeuten och för den som agerar klient. Det kan vara saker i vardagen som du kanske undrar över eller rent av retar dig på.
– Hur länge ska vi hålla på?
Håll dig till max 15 minuter. Det är lätt att köra fast i början men det viktiga är inte att du benar ut varenda detalj när det är övning. När vi har handledning (tillsammans med lärare) kör vi bara i tio minuter men senare när du tar emot klienter jobbar du 45-60 minuter i taget.
– Vad händer under handledningen?
Under handledningen har vi samtal efter en modell som framgår tydligt redan tidigt i utbildningen.
– Kan man bli underkänd?
Det handlar inte om att göra rätt eller fel. Istället strävar lärarna efter att du ska komma in på rätt spår och få igång dansen, som en av våra lärare uttrycker det, när du driver din klient framåt. Det gäller att lyssna noga och ställa öppna frågor. (Det vill säga frågor som inte kan besvaras bara med ett “ja” eller ett “nej”.) Och jo, kom inte med goda råd. Din klient ska själv hitta svaren inom sig.
– Kan man läsa på?
I e-boken som ingår i respektive utbildning finns ett typiskt terapisamtal återgivet. Ta en titt på det och lägg märke till hur klienten så småningom själv hitttar svaren på sina frågor. Det är en underbar känsla!
Jag undrar om man bara får jobba som samtalsterapeut via nätet med er utbildning?
Nejdå, innehållet i utbildningen är faktiskt detsamma som när vi utbildade för terapi i samtalsrummet. Om du vill kan du alltså använda färdigheterna även på det viset. Däremot har vi skapat en metodik för arbete via nätet som vi tycker är mycket spännande. Kanske kan du kombinera? Mvh Olof Neergaard